s/y Renatan lokikirjat helmikuu 1998


Sunnuntai  1.2.1998

Sijainti                 Aika        Sää                         Lämpötila (°C) Suunta
Tobago                         21.00   aurinkoinen    28    

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)

                 

                 

                  

               

              

Päivän ateria                Päivän askareet

kalaa                        

  paikkaan tutustumista                        

Havaintoja

 Kävimme Sannan kanssa aamusnorkkeloinnilla. Päivemmällä menimme tapaamaan Callea sukellusliikkeeseen ja samalla harjoittelimme hieman heittoveisten käsittelyä. En ollut löytänyt sopivaa paikkaa pitkään aikaan ja nyt sukellusliikkeen takaseinää vasten nostettu suuri halkaistu puu oli oivallinen kohde. Heittelyn jälkeen Calle näytti meille videon free divereista, eli sukeltajista jotka käyttävät vain maskia ja räpylöitä sekä harppuunaa. Nämä sukeltajat pystyvät olemaan kolme minuuttia veden alla ja sukeltamaan 30 metriin. Alunperin tarkoituksena oli yksinkertaisesti saada ruokaa pöytään. Tällaisia sukeltajia loytyy Tyynenmeren saarista sekä Kaliforniasta. Suurin harppuunalla saatu kala oli 200 kiloinen tonnikala. Metsästyksessä on harppuunaan kiinnitetty poijuja, jotka estävät kalan vajoamista ja merkitsevät saaliin.                                          Reko

Maanantai  2.2.1998

Sijainti                 Aika        Sää                   Lämpötila (°C) Suunta

Tobago           

21.00   aurinkoinen                      28  

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)

                 

                 

                  

               

              

Päivän ateria                   Päivän askareet

 keittoa                       

 Tuplasukellus                       

Havaintoja

Menimme Antin kanssa sukellusliikkeeseen ja keskustelimme Göranin kanssa hinnasta jos suorittaisimme advanced kurssin. "Jöke" suostui antamaan kurssin puoleen hintaan eli 100 US. Samantien lähdimme divers dream riutalle metsästämään.

Annoin Antin käyttää harppuunaani ensimmäisellä sukelluksella. Jokainen sukeltaja oli varustautunut haikepeillä. Kivenä pohjaan ja menoksi. Minä valokuvasin. Ei aikaakaan kun kaksi barracudaa oli ampumaetäisyydellä. Uskomatonta  Göran ampui ohi. Nuoli kai hipaisi barracudaa, koska se näytti todella vihaiselta ja ui aivan vieressäni suu auki. Kunpa minulla olisi ollut harppuuna.  Sitten näin suuren hain silhuetin. Kuulin myöhemmin, että se oli bull shark, joka voi olla vaarallinen. Yritin uida sitä kiinni ja ottaa kuvaa, en tiedä onnistuiko. Sitten aivan uskomatonta: näimme kolme spotted eagle rays, eli suomeksi jotain täplikkäitä kolmimetrisiä rauskuja. Uin yhden perään kuvaa ottamaan ja kulutin varmaan hirveästi ilmaa. Yläpuolellani näin kaksi rauskua liitelemässä päällekkäin taivasta vasten. Upean näköistä, toivottavasti kuva onnistui.

"Jöke" ei ollut saanut kalaa ja hänellä alkoi ilma loppua. Yhtäkkiä näin huvittavimman näyn mitä kuvitella saattaa: Göran otti Sannan varailmalähteen ja harpuuna toisessa kadessä ja Sanna toisessa hän jatkoi metsästystä uiden Sannan yläpuolella Sannan ilmaa käyttäen. Kalaa ei silti tullut. Lopussa Sanna näki vielä suuren kilpikonnan. Itselläni taas pullo meni nollille.

Seuraava sukellus heti perään, pinta-aika 30 min, syvyys 20 metriä. Tällä kertaa minä metsästin. Kivenä pohjaan ja hirveää yritystä, meidän piti nimittäin viedä illaksi kalat juhliin. Heti alussa ammuin yhden aika suuren lahnan, siis jackin, "Jöke" otti saaliini, kun huomasi lähistöllä blacktip sharkeja, joiden tiedetään hyökänneen ihmisen kimppuun. Sen sijan että olisimme uineet kauemmas, "Jöke" heilutteli kuollutta kalaa yli parimetrisen hain nenän edessä ja yritti syöttää sitä. Siinä ei oikein tiennyt mitä pitäisi tehdä. Haita alkoi parveilla ympärillä enemmänkin ja Sanna ja Calle olivat selkä toisiaan vasten takanamme haikepit tanassa valmiina puolostautumaan. Hait uivat todella lähelle ja käyttäytyivät hermostuneesti. Eivät kuitenkaan syöneet. Annoin kalan Antille ja jatkoin metsästystä. "Jöke" näytti toista kalaa minulle, että ammu. Se ei ollut suuren suuri, mutta ammuin kuitenkin. Vedessä oli verta vaikka miten, kun puukolla lopetin kalaa. Haita pyöri aivan lähellä, Sanna ja Calle olivat varoillaan koko ajan. Me vain metsästimme.

Se kala kädessä minun täytyi sitten tulla pintaan, kun ilma loppui. Metsästys on rankkaa hommaa ja kun ei ole takana kun 25 sukellusta, ei vielä osaa käyttää taloudellisesti ilmaa. Gören sai ammuttua myös kaksi kalaa, joten saimme sittenkin ruokakalat vaikka barracuda jäi haaveeksi. Calle, joka oli poijumies ja molemmilla sukelluksilla 45 min pohjassa 20 metrissä, onnistui samaan Antilta lainaamansa Suunto-tietokoneen error- tilaan, koska decoja jäi tekemättä ilman vähyyden vuoksi. Minä olin 2 x 35 min., joten minulle ei tullut decoja, mutta tulin molemmilla kerroilla liian nopeasti pintaan.

Nämä olivat kaksi ensimmäistä advance kurssin sukellustamme, Calle kouluttajana. Todettakoon kuitenkin, että nämä eivät ole esimerkkejä turvallisista sukelluksista. Viimeisessä sukelluksessa pinta-aika oli liian lyhyt ja hait aivan liian lähellä ja emme piitanneet niistä. Kun hai iskee se sulkee silmänsä muutamaa metriä ennen kohdettaan ja vaikkakin hai tähtää vertavuotavaan kalaan se voi silti osua sukeltajaan. Hain puruvoima on 18 tonnia neliötuumaa kohden, ja saatuaan otteen hai ravistelee voimakkaasti uhriaan. Pienikin hai voi näin purra käden tai jalan poikki. Sanna ja Calle näkivät suurimman tähänastisen hain, nelimetrisen nurse sharkin, joka makasi pohjassa koralliriutan suojassa.                                                                                Reko

Tiistai  3.2.1998

Sijainti                  Aika        Sää               Lämpötila (°C) Suunta

Tobaco            

21.00   aurinkoinen                24    

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)

                 

                 

                  

               

              

Päivän ateria                   Päivän askareet

riisiä + kastiketta          

  sukellusta                        

Havaintoja

Sukelsimme Callen kanssa kolmannen sukelluksen kuuluen advance-kurssiin. Ensin meitä yritettiin sukelluttaa sukellusliikkeen edessä. Olimme tosin käsittäneet, että advance kurssin sukellukset olisivat mielenkiintoisia sukelluksia riutoille ym. Kalle järjesti meidät sitten seinämälle. Kallioseinässä on noin puolen metrin railo, johon sukeltaja juuri ja juuri mahtuu. Muuten sukellus oli tavanomainen, mutta sain ainakin hyvän kuvan merikilpikonnasta. 

Saksalainen Uwe kutsui meidät taloonsa illalliselle. Uwe tekee Saksassa töitä yhdeksän kuukautta ja kolme viettää täällä. Hän on matkustellut ympäri maailmaa ja kokenut kaikenlaista. Roland ja Andreas ovat hänen luonaan kolmen viikon sukellus- ja kalastuslomalla. Cornelia muutti pari vuotta sitten Saksasta tänne kahdeksan vuotiaan tyttärensä Sarahin kanssa. Mukavia ihmisiä kaikki ja sovimmekin huomiseksi retken Tobagon sisäosiin.  

Illemmalla kävimme vielä Cornlian talossa. Hän kertoi Sarahin käyvän Montessorikoulua. Hän oli kyllä reippaana tyttönä mennyt paikallisten opinahjoon, mutta toisen koulupäivän jälkeen oli todennut äidilleen ettei enää ikinä mene sinne. Siellä kuulemma huudetaan ja lyödään.                                  Reko   

Keskiviikko 4.2.1998

Sijainti                 Aika        Sää                 Lämpötila (°C) Suunta

Tobago            

21.00    aurinkoinen               27    

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)

                 

                 

                  

               

              

Päivän ateria               Päivän askareet

kanaa                      

 retki saaren sisäosiin                         

Havaintoja

 Sanna kirjoittaa retkestä lisää, se oli niin onnistunut ettei sitä voi miettimättä kuvata. Kävimme Owen ja Cornelian autolle ajamassa ympäri saarta katsomassa sademetsää ja vesiputouksia.

Cornelia, Sabina ja Sarah tulivat hakemaan meidät rannalta. Sabina on täällä neljän viikon lomalla. Sarah vietiin kouluun ja matkalla käytiin ostamassa hänelle eväät. Uwen talolta tulivat mukaan Uwe, Roland ja Andreas.

Ajoimme saaren pohjoisosiin vesiputouksille. Kivikkoinen tie hävisi välillä jokeen ja tuntui, ettei tästä kyllä selvitä. Hyvin Uwe ajoi jeepin jyrkistäkin kohdista. Sabina totesi ravistelevan kyydin olevan pahempaa kuin aasilla ratsastus! Putous oli kaunis ja kävimme pulahtamassa raikkaassa vedessä ennen lintupolulle menoa.

Polku kiemurteli sademetsässä kasvien seassa. Linnut ääntelivät mitä kummallisimmilla tavoilla. Mimosa-kukkanen veti lehdet suppuun, kun sitä kosketti. Luonto on hyvin samannäköistä kuin Grenadalla, paitsi, että täällä emme nähneet plantaaseja.

Toinen vesiputous oli kivempi. Siinä oli monta eri tasoa. Alimmalla pystyi hyppäämään kolmesta metristä. Leikimme siinä vähän aikaa Tarzania ennen kuin kapusimme ylemmille putouksille. Cornelia totesi hauskasti että, "I'm not a goat" eli ettei ole vuohi ja jäi Andreaksen ja Sabinan kanssa uimaan alaputoukselle.

 Kertasimme päivän tapahtumia pikaruokalassa Scarborough'ssa. Tyytyväisinä retkeen palasimme veneelle.
                                                                                                                      Sanna

Torstai  5.2.1998

Sijainti                 Aika        Sää            Lämpötila (°C) Suunta

Tobago           

21.00    aurinkoinen             29  

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)

                 

                 

                  

               

              

Päivän ateria                   Päivän askareet

spagettia                         

sukellusyrityksiä                         

Havaintoja

  Valmistauduimme hylkysukellukselle. Saksalaiset olivat mukana. Mutta hylyltä oli katkaistu poijunaru, jonka Göran oli viimeeksi laittanut. Ilman merkkiä hylyn löytäminen on melkein mahdotonta, tai sitten pitäisi olla hyvät suuntimat maamerkeistä, kaikuluotain ja koordinaatit. Vehkeet päällä valmiina sukeltamaan pyöriskeltiin paikan ympärillä. Samaa tekivät muidenkin sukellusliikkeiden edustajat, mutta turhaan. Ihan hassua. Pakko oli palata takaisin liikkeelle.

Laitomme vehkeet valmiiksi yösukellusta varten. Siitäkään ei tullut mitään. Lähdimme rannasta pullot selässä. Vesi oli matalalla ja Calle otti väärän suunnan eikä löytänyt väylää riuttojen  toiselle puolelle. Ajauduimme siis korallien päälle puolimetriseen veteen. Näkyvyys oli huono eikä lampun valo auttanut paljoakaan vedessä olevan lietteen vuoksi. Sama ilmiö kun autolla ajettaessa pimeällä ja lumisateella. Törmäilimme koralleihin ja veden madaltuessa eteenpäin vei vain aalto joka sekin paiskasi päin korallia. Selässä painava pullo ei ainakaan auttanut asiaa. Kädet ruvella rämmimme pahimmasta aallokosta. Calle keskeytti turhan sukelluksen. Räpylät käsissä kävelimme korallien yli hiekalle ja takaisin sukellusliikkeelle. Ihme, ettei käynyt pahemmin. Octopussi
(eli vaihtehtoinen ilmanlähde) oli laahannut maata ja jäänyt kiinni kiviin. Kädet saivat lisää koralli-ihottumaa.

Ilta oli mukava. Cornelia, Sarah, Sabina, Roland, Uwe ja Andreas tulivat veneelle. Juteltiin heidän kotipaikastaan lähellä Konstanz-järveä. Siellä he ovat sukellelleet ja kehuivat kovasti paikkaa sen kauneudesta.                                                                                                           Sanna

Perjantai  6.2.1998

Sijainti                 Aika        Sää                 Lämpötila (°C) Suunta

Tobaco           

21.00   aurinkoinen                  28    

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)

                 

                 

                  

               

              

Päivän ateria                                       Päivän askareet

Spaghettia ja herkkusienikastiketta    

asiointi Scarborough'ssa       

Havaintoja

Owe haki meidät autollaan ja pyöritti ympäri Scarboroughia. Ilman Uwea olisi asioiden järjestely ollut paljon hankalampaa. Antti sai kopioitua kartat Callelta ja me saimme ostettua lisää diskettejä, joita myi vain yksi kauppa, eikä heilläkään ollut niitä kuin kuusi kappaletta.

Illemmalla teimme tietokoneeseen tilaa. Kovalevy oli täynnä, emmekä voineet enää tallentaa kuvia koneelle. Antti teki leipää jauhotoukka-jauhoista. Ei mitään ötököiden siivilöintiä eikä alustusta. Vuokaan vaan ja uuniin. Hyvää leivästä kuitenkin tuli. Minä kyllä kaivoin mustat sarvekkaat proteeiniyllätykset pois ennenkuin haukkasin.                                                                                                                        Sanna

Lauantai  7.2.1998

Sijainti                 Aika        Sää                  Lämpötila (°C) Suunta

Tobago            

21.00   aurinkoinen                 28    

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)

                 

                 

                  

               

              

Päivän ateria                           Päivän askareet

  riisiä ja kanakastikkeella     

  Rullaluistelua ja kuvausta           

Havaintoja

Pitkästä aikaa rullaluistelimme. Tiet olivat hyviä ja tasaisia. Otimme digitaalikameralla kuvia sukellusliikkeestä ja Callesta.

Pienessä musiikkikojussa äänittivät kolmellakymmenellä TT:llä kasetillisen ihan mitä biisejä halusi. Soca täällä soi metallirumpujen ja Calypson ohella. Soca on hyppymusiikkia, jota soitetaan jump upeissa eli nuorten tansseissa. Calypso on mielestäni enemmän vanhempien ihmisten suosiossa. Lauluissa paino on sanoituksella. Yhtenä iltana tuli radiosta calypsokisat ja ne kuulostivat ihan suomalaisilta tangokuningas ja -kuningatar kilvoitteluilta. Liikkeessä ystävällisesti neuvoivat mitä pitää tehdä jos haluaa takanaan kihnuttavan miehen pois: Kädet takapuolen päälle ja kehoittaa pysymään kauempana. (Hold it back!) Lisäksi he väittivät, että tytöt ovat paljon mahdottomampia lantion heiluttajia kuin pojat. Minusta asian on ollut ihan päinvastoin.

Saksalaiset tulivat toiveikkaana yösukellukselle. Callen korva oli kipeä, joten hän ei voinut sukeltaa. Saksalaisille olisi tietysti voinut soittaa ja perua sukelluksen. Kutsuimme  Uwen, Rolandin ja Andyn illaksi veneelle. Antti lähti elokuviin.                                                                                                         Sanna

Sunnuntai  8.2.1998

Sijainti                 Aika        Sää                  Lämpötila (°C) Suunta

Tobago            

21.00   aurinkoinen                 27    

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)

                 

                 

                  

               

              

Päivän ateria                   Päivän askareet

spagetti                        

sukellusyritys, yösukellus             

Havaintoja

Olimme tulleet Sannan kanssa dingyllä rannalle ja poislähtiessä aalto kaatoi jollan niin, että potkurista hävisi pala ja minulta halkesi huuli. Myöhemmin kun Antti lähti ulos, Johnssonista tippui vielä vetonarua pitävä ruuvi mereen. Moottorimme on nyt siis käyttökelvoton.                                         RekoMaanantai  9.2.1998

Sijainti                 Aika        Sää                Lämpötila (°C) Suunta
 Tobago            23.30    aurinkoista                29   

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)
                                   

                  

               

              

Päivän ateria                          Päivän askareet
  riisiä ja tonnikalaa              

 riuttasukellus                         

Havaintoja
Sukelsimme advance-kurssin viimeisen sukelluksen matalalle riutalle, kun kerran hylkyä ei ollut löytynyt. Muut sukellusliikkeet kyllä ovat tehneet retkiä sinne. Heillä ilmeisesti on paikan koordinaatit. Sen verran kateellisia ovat kilpailijoilleen, että käyttävät tilaisuutta hyväkseen eivätkä jätä poijua merkiksi. Riutta oli samanlainen kuin muuallakin. Se oli kuitenkin elävä. Paljon värikkäitä kaloja ja kasveja ja muita oliota, joiden nimeä en tiedä.
Sukelluksiamme ja saamaamme palvelua on leimannut kiire koko ajan ja meitä on yritetty tunkea mihin väliin vain muiden asiakkaiden kanssa. Kurssista tai minkäänlaisesta kurssimateriaalista, kirjasta puhumattakaan, ei ole ollut tietoakaan. Ero Suomen Padiin ja sen rauhalliseen ja ystävälliseen ilmapiiriin on huomattava.

Illalla menimme Göranin luo pesemään pyykkiä ja käyttämään hänen nettiyhteyttään lokit ja kuvat lähettääksemme.                                                                                       Sanna

Tiistai  10.2.1998

Sijainti                      Aika        Sää                Lämpötila (°C) Suunta
  Scarborough        21.00   aurinkoinen                27   

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)
                                   

                  

               

              

Päivän ateria                   Päivän askareet
 tölkkinakkeja                 purjehdus Scarborough'un              

Havaintoja
Aamulla Antti lähti hakemaa dieseliä Göranin autolla ja otti samalla kuvia Göranille hänen autostaan. Dieseliä ei saanut suoraan veneeseen  mistään Tobacossa. Sannan kanssa vielä etsimme katkenneen potkurin palasta hiekkarannalta. Ei löytynyt, vertaus neulan löytämiseen heinäsuovasta lienee sopiva kuvaamaan tilannetta. Jos pala olisi löytynyt sen olisi voinut liimata. Yritimme myös löytää paikan missä ottaisivat passikuvia sukelluskorttejamme varten, mutta lähin on kuulemma Scarborouh'ssa. Calle oli valitettavasti ehtinyt lähteä. Hänen läsnäollessaan olisi pitänyt täyttää ja allekirjoittaa kurssipapereita. Emme oikein olisi voineet jäädä Callea odottamaan, meillä kun oli kuitenkin kiire pääkaupunkiin ennen pimeätä. Amanda oli onneksi avulias ja etsi Rekolle ja minulle Callen kansion ja kopsasimme samat asiat kuin Antti aiemmin oli kirjoittanut.

Scarborough'un purjehdus oli leppoisa myötätuulimeno. Olimme perillä juuri auringon laskiessa.

Illalla menimme saksalaisten luokse kylään. Ajelimme jeepillä ja kävimme vielä Copra Tray baarissa pelaamassa biljardia.                                                                                                           Sanna

Keskiviikko 11.2.1998

Sijainti                                Aika       Sää          Lämpötila (°C) Suunta
 Scanborough, Tobago    21.00    sataa!                 24   

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)
                                   

                  

               

              

Päivän ateria                        Päivän askareet
intialaista ja KFC kanaa      kaupungissa asiointi ja elokuvissa käynti       

Havaintoja
Heräsimme sateeseen ja sadetta kesti  koko päivän. Välillä satoi aivan kaatamalla. Otimme sadesuihkun ja pesimme itsemme oikein saippualla. Veneen kantta oli myös mukava puhdistaa.  Myös muut veneilijät käyttivät tilannetta hyödykseen. Antti pesi pyykkiä jollassa, jossa oli makeaa vettä. Lähdimme ottamaan passikuvat, joita tarvittiin sukelluskorttiimme. Antti lähti viemään ne Callelle. Mukavaa sadetta kesti koko päivän. Rekosta kaupunki oli näin miellyttävämpi, ei väsyttävää kuumuutta, eikä pölyäviä teitä. Kuukauteen ei olekaan satanut. Uwenkin nurmikko kaipasi kastelua.

 Illalla menimme vielä elokuviin. Tarjolla oli kaksi hauskaa kiinalaista fantasia kung-fu leffaa 8 markalla. Voittamaton Shaolin hillui molemmissa yltäen uskomattomiin taistelusuorituksiin kiperissä tilanteissa. Voiko ihminen hypätä viisi metriä korkean voltin ja kiivetä takaperin seinää ylöspäin? Shaolin kyllä voi ja vielä iskeä vastustajia kaikilla neljällä raajalla ilmassa ollessaan.    

Torstai  12.2.1998

Sijainti                          Aika        Sää            Lämpötila (°C) Suunta
 matkalla Trinidadiin     22.15    aurinkoinen            29  

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)
                                   

                  

               

              

Päivän ateria              Päivän askareet
intialaista                 

 uloskirjoittautuminen Tobagosta            

Havaintoja

Reko olisi halunnut sukeltaa köyden potkurin ympäriltä hyvän sään aikana, mutta minua ainakin pelotti laskea Reko vauhdissa veneen perään. Antin mielestä oli parempi odottaa aamuun. Perjantai  13.2.1998

Sijainti                                   Aika        Sää              Lämpötila (°C) Suunta
 Trinidadin pohjoisrannikko  19.30   aurinkoa ja pilviä      26   

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)
                                   

                  

               

              

Päivän ateria                   Päivän askareet
 leipää ja teetä             narun irrotus, saapuminen Trinidadiin       

Havaintoja
 Aamulla lähestyimme Trinidadin pohjoisrannikkoa. Syvyysmittari näytti 35m kun Antti arveli, että rannikko on sen näköistä, ettei taida enempää mataloitua. Laskimme ankkurin yli liitoskohdan, joka tuli 30 metrissä. Kovassa aallokossa Renata rempoi ja kerran kunnolla heilahdettuaan ylöspäin, katkaisi ankkurikettingin. Sinne meni kallis Bruce-ankkuri ja 30 metriä kettinkiä.
Antti painoi ‘mies yli laidan’ -nappia ja kaivoi vara-ankkurin. Se onneksi piti ja Reko puki sukellusvehkeet ja kiipeilyvaljaat ylleen. Köydessä kiinni ja toista pitkin hän laskeutui aaltojen ja meduusojen sekaan.

Köysi irtosi helposti, Reko raportoi, mutta potkuri siirtynyt taaksepäin. Renatan akseli löytyy pilssistä takamontun alta. Sinne Reko kaivautui ja huomasi vaihteiston ja akselin välissä olevien kumilätyskien hajonneen. Ne ovat kuin sulakkeita ja estävät vaihteiston hajoamisen potkurin jumittuessa ulkoapäin. Reko kiinnitti potkurin jumittaneella köydenpahasella akselin sisältä kiinni. Hän uskoi, moottorilla voi ajaa pienillä kierroksilla ja eteenpäin. Liian kovat kierrokset katkaisisivat narun ja peruuttaminen purkaisi kierteen ja potkuri irtoaisi.

Tuumimme hetken pitäisikö ankkurin sukeltamista yrittää. Olimme ajautuneet noin 200 metriä putoamiskohdasta. 35 metrissä näkyvyys saattaa olla huono, varsinkin jos vastassa on mutapohja. Menomatkalla olisi pitänyt uida vastavirtaan ja pudottautua alas juuri oikealla kohdalla. Reko tarkisti Suunnon sukellustietokoneesta, että niin syvällä pystyi olemaa 10 minuuttia ottaen huomioon turvapysähdykset. Vaikka ankkuri säkällä löytyisi ja siihen saisi narun kiinnitettyä, oli sukeltaja edelleen vaarassa. Virta kuljettaisi veneelle päin, mutta puolikuntoisella moottorilla emme uskaltaneet ottaa ohiajelehtimisen riskiä. Päätimme tulla takaisin, kun saamme kunnon ankkurin ja koneen korjattua.

Ensimmäisessä salmessa pelkäsimme olevan liian suuri vastavirta, joten valitsimme toisen. Sen läpi tultuamme puskimme vastatuuleen Chaguaramasia kohti. Kun vauhti pysähtyi oli pakko lisätä vähän kierroksia. Onneksi naru kesti, muuten emme olisi satamaan päässeet. Ankkuroimme toisten veneiden sekaan. Koettelemuksista väsyneinä nukahdimme auringon laskettua.                                                                             Sanna

Lauantai  14.2.1998

Sijainti                Aika     Sää              Lämpötila (°C) Suunta
  Trinidad                    aurinkoista              29  

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)
                                   

                  

               

              

Päivän ateria                   Päivän askareet
  riisiä ja kanaa              Asioiden hoitelua               

Havaintoja
Antti lähti ilmoittautumaan viranomaisille ja me Rekon kanssa kyselemään ylösnoston hintoja.

Chagaramaksessa on useita marinoita, eli yksityisen omistamia telakka-alueita. Ankkurissa olo on periaatteessa ilmaista, mutta palveluista kuten suihkujen ja pesukoneiden käytöstä maksu on 10 US$ viikolta ja 20$ kuukaudelta. Jollalaiturissa mies tivasi meiltä näitä maksuja, mutta sanoimme vasta tulleemme, emmekä tienneet mihinkä marinaan asettuisimme.

Huomasimme, että täällä oli paljon ylösnostettuja, telien päällä olevia veneitä. Useimmat näyttävät pitkän matkan kulkeneilta. Katamaraaneja ei montaa ole. Hinnat vaikuttivat halvemmilta kuin Venezuelan CMO:lla. Sen hinnastoa emme löytäneet, mutta soitimme Rekon sukulaiselle Jaskalle, jonka luokse meidän oli määrä mennä. Hänen mielestään CMO on hyvä, mutta ehkä vähän epämääräinen, mitä se sitten tarkoittaakin. Monet kuulemma ottavat veneen ylös Trinidadissa ja jättävät sen tänne pitemmäksikin aikaa.

Kuuma oli, mutta kävimme kyselemässä laituripaikkaa. Pelkäsimme ankkurin irtoavan. Olimme jo aamulla tuulen käännyttyä liikkuneet toisia veneitä kohti. Jokaisesta marinasta valiteltiin karnevaaleista johtuvaa tungosta. Laituriin emme pääsisi vaikka selittelimme ankkuriongelmiamme. Kovalla kiireellä ehdimme vielä Volvo Penta varaosaliikkeeseen ostamaan kumilätysköjä.

Valentinen päivän kunniaksi sai radioon soittaa ja kertoa rakkaalleen terveiset. Rakkauslauluja soi koko päivän. Tapasimme vanhat ruotsalaiset tuttumme Tobagolta Oulan, Peterin, Tuven, Johannan ja Pellen. He olivat menossa Brassfestivaalelle, jossa kilpaillaan Soca musiikin merkeissä. Liitymme seuraan.

Meininki oli hurja ja lantiot heiluivat. Maa tomusi kun kymmenet tuhannet ihmiset pomppivat eri yhtyeiden heitä villitessä. Kilpailijat soittivat samat kappaleet, enkä ymmärrä millä perusteella tuomarit heitä arvostelivat. Energia näytti kyllä suuntautuvan oikein, mutta lähdimme kotiin hyvissä ajoin.                              Sanna

Sunnuntai  15.2.1998

Sijainti                  Aika        Sää               Lämpötila (°C) Suunta
 Trinidad             22.45  aurinko paistaa           28  

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)
                                   

                  

               

              

Päivän ateria                   Päivän askareet
  riisiä ja herneitä           

  molempien moottorien korjaus         

Havaintoja
 Haettiin Rekon kanssa jollalla vettä kanistereihin. Antti muovasi silikonista uuden propellinlavan jollan perämoottoriin Johssoniin. On miehellä kädentaito hallussa, sillä siitä tuli ihan entisen veroinen. Reko teki raskaan homman vaihtaessaan kumilätyskät.

Reko kehitteli ankkuriin kettinki-naru yhdistelmän, joka oli tarpeeksi pitkä pitämään Renantan paikoillaan.

Illalla menimme elokuviin saaren pääkaupunkiin Port-of-Spainiin. Samoin kuin Tobagossa katsottiin kaksi leffaa peräjälkeen kymmenellä TT:llä.Trinidadin rahayksikkö TT$ on lähellä Suomen markkaa, joten kalliita eivät leffat ole.

Maanantai  16.2.1998

Sijainti                  Aika        Sää                         Lämpötila (°C) Suunta
  Trinidad            23.00   aurinkoa, vähän pilviä           27  

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)
                                   

                  

               

              

Päivän ateria                   Päivän askareet
 riisiä ja tonnikalaa         järjestelyä ja korjailua            

Havaintoja
Päivän järjestelimme venettä ja korjailimme kaikkea pientä. Kauppareissulla tapasimme juuri palloa kiertämästä tulleet Mirjan ja Matin. He kutsuivat meidät veneelleen iltateelle.

Matti ja Mirja olivat neljän vuoden aikana matkanneet talvet ja kesäksi menneet takaisin Suomeen. Nyt heille oli tullut ympyrä täyteen. He kehuivat tätä marinaa ja olivat sitä mieltä, että täällä on hyvä nostaa vene kuiville. He aikovat jättää veneensä tänne ja lentää Suomeen vähäksi aikaa. Heiltä saimme paljon hyviä neuvoja Panaman kanavasta ja Tyynen meren saarista.

Tiistai  17.2.1998

Sijainti                 Aika        Sää                Lämpötila (°C) Suunta
  Trinidad         21.15   aurinko paistaa            27   

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)
                                   

                  

               

              

Päivän ateria                   Päivän askareet
 makaroonia simpukkakastikkeessa     

 kompassin korjaus         

Havaintoja
 Anti korjasi kompassia ja minä järjestelin kuvia tietokoneella. Reko kävi varaamassa nostoajan huomiseksi. Videoita olisi ollut kiva katsella, telkkarin kuva kun on suriseva ja mustavalkoinen. Kasetit ovat kuitenkin Amerikan mallia, eivätkä näy eurooppalaisessa telkkarissa. Pursiseuran tiloista löysimme toimiston, joka myy nettiaikaa 40 TT$/h                Sanna

Keskiviikko 18.2.1998

Sijainti                 Aika        Sää                    Lämpötila (°C) Suunta
  Trinidad           22.30   aurinko paistaa              27   

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)
                                   

                  

               

              

Päivän ateria                             Päivän askareet
 makaroonia ja tonnikalaa       

 veneen nosto ja pohjan rapsutus      

Havaintoja
Kymmenen aikaan aamulla kutsuttiin VHF:llä nostopaikalle, jossa iso nelipyöräinen telakkanosturi odotti. Hitaasti Renata nousi kölin ali vedettyjen liinojen varassa vedestä. Telakkanosturi kuljetti veneen toisten veneiden sekaan. Pukit tukemaan sivuista, mutta muuten Renata on kölinsä varassa.
Mies pesi painepesurilla parnakkelia, näkkiä ja muita kotiloita pois. Vesilinjakin oli jo vihertynyt. Oltaisi voitu tehdä homma itsekin, muttei antanut. Halusi tietysti työstään maksun.

Sitten alkoikin ankara pohjan rapsutus. Kaikki maali piti saada pois. Illalla ei oltu varmoja johtuiko polte käsissä maalista vai lihasrasituksesta.                                                                                             Sanna

Torstai  19.2.1998

Sijainti                 Aika        Sää                   Lämpötila (°C) Suunta
  Trinidad          24.30   aurinko paistaa              26   

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)
                                   

                  

               

              

Päivän ateria                Päivän askareet
 tortilla                       

  pohjan rapsutus               

Havaintoja
 Viimeistelimme pohjaa maalausta varten. Kaunis tummatukkainen tyttö tuli myymään maaleja ja vei Antin mennessään niitä arvioimaan. Arvelimme, että nyt taisi Antille tulla maalinosto eteen ja niinhän siinä kävi.

Lähdimme illalla elokuviin. Leffat olivat niin huonoja, etten jaksanut niitä katsoa. Lippuluukku oli jo kiinni, emmekä saaneet rahojamme takaisin. Titanic oli jo mennyt puolitoista tuntia toisessa teatterissa. Vähän aikaa kun ovimiehen kanssa jutetiin hän päästi meidät ilmaiseksi sisään.                       Sanna

Perjantai  20.2.1998

Sijainti               Aika        Sää                    Lämpötila (°C) Suunta
 Trinidad         20.30   pilvistä, sadekuuroja         26   

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)
                                   

                  

               

              

Päivän ateria                          Päivän askareet
  riisiä oliivikastikkeella          veneen maalaus, johnssonin korjausta            

Havaintoja
 Läksin aamulla kaupungille. Ihmettelin miten taksikuski valitsee kyytiläisensä. Hän kertoi eräänlaisen viittomakielen olevan käytössä. Taksit ajavat tiettyjä reittejä, samoin kuin bussit Suomessa. Kyytiin haluava viittoo kädellä minne kaupungissa haluaa. Taksit tööttäilevät kadunkulmissa seisoville ihmisille ja osoittavat määränpäänsä samoilla merkeillä. Jos taksi on pakettiauto, saattaa siitä lähteä rahastaja keräämään ihmisiä kadulta autoon. Kyyti maksaa kahdesta TT:stä viiteen TT:hen. Yksi TT on melkein yksi markka, joten kallista ei liikkuminen ole. Liikennelaitoksen oikeita isoja bussejakin on. Niihin noustessa vain pitää olla ennalta ostettu kaksi TT maksava lippu. Lisäksi ne kulkevat harvakseltaan. Polkupyöriä en ole paljoa liikenteen seassa nähnyt, joten luulen ihmisten yleensä käyttävän takseja. Paikalliset tietävät minkä kadun varrelle pitää mennä seisomaan, jos vaikka haluaisi mennä Marvaliin. Toisin kuin bussit taksit voivat pysähtyä missä vaan. Kuskia voi pyytää jättämään vaikka apteekin eteen.

Port-of-Spain on ensimmäinen Karibialla kohtaamamme iso kaupunki suurine ostoskeskuksineen. Trinidadilaiset kutsuvatkin pääkaupunkiaan metropoliksi. Microsoft Encarta 97 World Atlasin mukaan kaupungissa oli vuonna 1990 51 000 asukasta ja koko maassa Tobago mukaanluettuna 1,3 milj. ihmistä (1995). Maassa asuukin karibialaisten, intiaanien ja afrikkalaisten jälkeläisten lisäksi myös Länsi-Euroopasta, Kiinasta ja Lähi-Idästä tulleita.

Sillä aikaa kun minä sompailin kaupungilla Reko ja Antti yrittivät keksiä mikä perämoottoria vaivaa. Renatan pohjaa taas maalasi musta mies, jolla oli kultahammas. Hampaassa oli häränpään muotoinen kohokuvio, johon oli upotettu timantit silmiksi. Johnssonista ei tullut selvää, mutta pohjasta tuli niin upea, ettei raaskisi veteen laittaa...   

Lauantai  21.2.1998

Sijainti                 Aika        Sää                Lämpötila (°C) Suunta
  Trinidad                   aurinko paistaa               29  

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)
                                   

                  

               

              

Päivän ateria                       Päivän askareet
  kanaa ja ranskalaisia        rasvanauhojen laitto, vaijerin korjaus, siivous       

Havaintoja
Reko korjasi ohjausvaijerin ja Antti puuhasi rasvanauhojen kimpussa. Minä pesin keulasta homeita pois ja sivelin Mirjan neuvojen mukaan puhdasta alkoholia seiniin. Illalla mentiin taas elokuviin, vaikka olisi kaupungissa varmasti ollut tuleviin karnevaaleihin liittyviä tapahtumia. Perjantaina bussissa tapaamani saksalainen Joachim eli Joe tuli mukaan. Nyt kolmannella kerralla ei enää itkettänyt kuin ihan lopussa.   Sanna 

Sunnuntai  22.2.1998

Sijainti                 Aika        Sää                  Lämpötila (°C) Suunta
   Trinidad          23.30    aurinko paistaa           28   

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)
                                   

                  

               

              

Päivän ateria                   Päivän askareet
 valkosipuliperunat       

 veneen järjestelyä               

Havaintoja

Stereorekka, jonka mahtavat kaiuttimet toistivat soca-musiikkia riehaannuttivat eriväriset juhlijat pomppimaan ja rummuttamaan Rekon mielestä hypnoottista rytmiä. Kiertelimme kaupungin katuja ja kumma kyllä, jaksoimme hyppiä eli tanssia auton perässä aamuun asti.                                                        SannaMaanantai  23.2.1998

Sijainti                 Aika        Sää                    Lämpötila (°C) Suunta
 Trinidad            22.30   aurinko paistaa              28   

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)
                                   

                  

               

              

Päivän ateria                   Päivän askareet
 kanahampurilaisia        

 huilaus                         

Havaintoja
Sitten iski armoton väsymys ja oli palattava veneelle. Varsinaiset kulkueet aloittelivat, kun musta värimme alkoi jo lohkeilla. Minun oli vielä käytävä lääkärin luona. Taisimme erottua siistin sairaalan käytävillä, mutta tohtori Emode, jonka serkku kuulemma asuu Hakaniementiellä Helsingissä, oli oikein ystävällinen ja vakuutteli, että tällaista se on aina karnevaaliaikaan. Reko oli maalisena istunut odotushuoneessa ihmetellen miten saada sikanautatölkki auki. Valkoisiin pukeutunut hoitajatäti oli kaapannut purkin ja avannut sen hetkessä. Hämmästyneenä Reko kertoi kiitelleensä ennakkoluulotonta hoitajaa.

Veneelle päästyämme yritimme pestä maaleja pois. Se oli ihan mahdoton homma, maalia vaan riitti ja riitti. Pakko oli mennä vähän mustana (harmaana?) nukkumaan.

Illemmalla kävin viemässä koiraäidille sikanautaa. Se oli ressukka niin laiha ja linkkasi toista jalkaansa. Hädissään se taas murisi, mutta söi innokkaasti. Pennut vaan nukkuivat. Yhtä oli kyllä nostettava vähän lähemmäksi, etteivät ohikulkevat ihmiset vahingossa astu sen päälle.                                          Sanna 

Tiistai  24.2.1998

Sijainti                 Aika        Sää               Lämpötila (°C) Suunta
  Trinidad           21.00   aurinkoista                28   

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)
                                   

                  

               

              

Päivän ateria                   Päivän askareet
 riiisiä, kanaa ja vihanneksia        kaupungilla käynti                  

Havaintoja
 Aamulla kävin katsomassa koiranpentuja. Joku oli vienyt vesiastian, mutta arvelin, että ehkä koira löytää vettä muualta. Olihan satamassa vuotavia vesitankkeja, joista muodostui isoja lammikoita. Emo ja poikaset olivat syvällä hiekkakolossaan. Pennut taisivat nähdä unta, kun oikoivat tassujaan ilmassa.

Toisena varsinaisena karnevaalipäivänä iloiset kulkueet kiersivät kaupunkia. Sekä vanhat, että nuoret tanssivat värikkäissä asuissa. Joskus hyvin vähäinenkin vaatetus määräytyi sen yhtyeen (band) mukaan, johon olit liittynyt. Jokaisen bändin mukana kulki stereoauto, joka ylläpiti juhlatunnelmaa Soca -98 musiikilla. Ihmiset olivat kerääntyneet kadunvierille vertailemaan pukuja ja tanssimaan mukana. Musiikilla on valtava voima. Se soi kovaa ja sai ihmiset hytkymään. Eräs mies oli lastensa kanssa nurmikolla huilaamassa. Hänen mielestään paras puku oli Punaisilla ja paras soca-kappale on Foodsteps.

Juhlintaa jatkui vielä kahteentoista yöllä, mutta päätimme lähteä ennen pimeän tuloa takaisin veneelle.                                                                                                                                                 Sanna

Keskiviikko 25.2.1998

Sijainti                 Aika        Sää               Lämpötila (°C) Suunta
 Trinidad            22.30   aurinkoinen              29    

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)
                                   

                  

               

              

Päivän ateria                   Päivän askareet
  kanahampurilaisia       

 asioiden hoitoa kaupungilla              

Havaintoja
Antti lähti telakka-alueelta etsimään kompassinkorjaajaa. Caribean Compass liike mainosti itseään ja sinne oli puhelinnumerokin, mutta kukaan ei vaan tiennyt missä se sijaitsee. Antti kävi sai tiedustella monelta kunnes joku tiesi kertoa, että Caribean Compass on sanomalehti. Reko ja minä myös kiertelimme kaupungissa etsimässä videonauhurin mikrofonin ja tietokoneen näppiksen korjaajaa. Liikkeestä toiseen, mutta turhaan. Joko ei osata korjata tai sitten pyytävät tulemaa huomenna uudelleen.

Kaupungin meininki oli juhlien jälkeen palannut ennalleen. Roskia on aina, mutta siellä täällä lojui pukujen osana olleita häkkyröitä. Kun palasimme oli saksalainen Joakim auttamassa Anttia ankkuritelineen laitossa.

Illemmalla Antti lähti Las Palmasissa tapaamamme Debbien ja Joachimin kanssa elokuviin. Reko korjaili Toshiban näppistä ja arveli laittoi teippiä näppiksen ja varsinaisen koneen väliin. Arveli, että kyseessä oli jonkinlainen maadoitusongelma. Toisen teippikerroksen jälkeen kirjaimet toimivat, vähän puuroisesti vieläkin.

Ennen nukkumaan menoa etsin koiraemoa. Poikaset olivat yksin kolossa. En uskaltanut jättää sikanautaa kolon suulle. Emo olisi saattanut hyökätä takaapäin, tai sitten joku toinen kulkukoira syönyt hyvän lihan. Emo olikin vähän matkan päässä. Jätin lihaa kivetykselle ja menin kauemmaksi. Heti se tuli ja hotkaisi palaset. Laitoin vähän lisää ja yritin rauhoitella. Se oli selvästikin lähtenyt etsimään ruokaa ja palasi heti poikasten luo syötyään. Toki se halusi suojella niitä. 

Torstai  26.2.1998

Sijainti                 Aika        Sää             Lämpötila (°C) Suunta
 Trinidad             22.20   pilvinen                  26   

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)
                                   

                  

               

              

Päivän ateria                   Päivän askareet
 riisiä papulihalla              pilssin pesu ja ankkurin asennus        

Havaintoja
80% auringon pimennys eikä aurinkoa näy!  Kamalaa ironiaa, että muina päivinä on ollut kuumaa ja arinko on porottanut armottomasti. Tänään, kun olisi jotain upeata taivaalla tapahtumassa, kehtaavat pilvet peittää estraadin.

Reko on vahannut venettä. Antti asensi uuden ankkurin ja pujotteli vantteihin suojukset, etteivät hankaa purjeita. Johnssonin ryyppynappula muun pikkuromun tavoin löytyi pilssistä, kun Reko sitä pesi. Minun osana oli taas tämä siivous ja homeiden hinkkaus.                                                       Sanna

 Perjantai  27.2.1998

Sijainti                 Aika        Sää                         Lämpötila (°C) Suunta
   Trinidad         21.00    aurinkoista, vähän pilviä       28  

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)
                                   

                  

               

              

Päivän ateria                   Päivän askareet
kanaa ja ranskalaisia     

  veneen vesillelasku                    

Havaintoja

Suunnittelimme kadottamamme ankkurin sukeltamista. Tutustuimme paikallisen sukellusliikkeen pitäjään. Hän kertoi, että pohjoisrannikolla on kova virta. Paras aika mennä veden alle on nousu tai laskuveden aikaan. Hän pyysi meitä tulemaan huomenna liikkeeseensä, jossa hänellä on vuorovesitaulukot. Lauantai  28.2.1998

Sijainti                 Aika        Sää                         Lämpötila (°C) Suunta
  Trinidad          21.45    aurinkoa ja pilviä              28  

        

Tuulen          Tuulen            Kuljettu         Loki         Moottori  
suunta           nopeus (m/s)  matka (Nm)  (Nm)         aika (h)
                                   

                  

               

              

Päivän ateria                 Päivän askareet
lihakeitto                    

  hyllyn teko, pullojen täyttö                  

Havaintoja
Antti jäi veneelle täyttämään sukelluspulloja. Rekon kanssa käytiin ostamassa puoshaka ja juteltiin sukelluskaupan pitäjän kanssa. Hän neuvoi ystävällisesti, milloin homma kannattaisi hoitaa. Helppoahan se ei olisi virtauksen ja huonon näkyvyyden vuoksi.

Suostuimme Joachimin pyyntöön ja lupasimme viedä hänet Panamalle. Nyt meitä on siis neljä purjehtijaa miehistössämme. Hän oli tätä ennen ollut toisessa veneessä, mutta halusi vaihtaa toiseen. Hän on 24 -vuotias puuveneiden rakentamista opiskellut nuorukainen. Koulun loputtua hänelle jäi aikaa ennen kuin töitä voisi löytää kesällä. Ystävänsä osti Joachimille lentolipun tänne purjehtimaan, jottei into veneisiin sammuisi.

Reko nikkaroi hyllyjä kaappiin, Antti tekee sapuskaa ja minä kirjoittelen tätä.