S/y Renatan lokikirjat huhtikuu 1998

___________________________________________________________

 Keskiviikko 1.4.1998

Sijainti                          Sää                             Lämpötila (°C)

 Colon, Panama          aurinkoista, vähän pilviä          33  

Havaintoja

Colonin kaupunki on varsin vaikuttava, omalla tavallaan. Kun mereltä lähestyimme kaupungista erottui korkeita kerrostaloja, samanlaisia kuin Suomessa. Arvelin, että amerikkalaisten vaikutuksesta talot olisivat hienoja ja kadut siistejä. Panaman kanavahan on Amerikan valvonnassa. Mutta todellisuus on ihan toinen, keskustan kaksi- tai kolmikerroksiset talot kaipasivat jo maalausta ja asfalttiset kadut lakaisua. Roskia on joka puolella, enemmän kuin Port-of-Spainin keskustassa. Colon on varmasti torakoiden paratiisi. Linja-autot ovat iloisen näköisiä. Useimmissa on värikkäitä maalauksia, hyvinkin yksityiskohtaisia ja vihreitä valoja rivissä. Kovasti ne kolisivat ja tööttäilivät muun liikenteen seassa.

Ihmiset ovat periaatteessa ystävällisiä, jos ymmärtävät mitä puhut.Suurin osa Panamalaisista on mestitsejä (espanjan sana tarkoittaa sekoitusta), jotka identifioivat mieluimmin eurooppalaisiin valloittajiin, kuin alkuperäiskansoihin, joita Panamassa asuu myös. Cunat, chocot ja guaymit eivät ole olleet yhtä loistokkaita kulttuureja kuin mayat ja inkat, mutta ovat saaneet heiltä vaikutteita. Maassa asuu myös Panaman kanavaa rakentamaan tuotujen karibialaisten jälkeläisiä.

Maan virallinen kieli on mestitsien espanja. Monet Panamalaisista on kaksikielisiä, he puhuvat myös englantia, Colonissa kyllä vähemmistö. Colonin kiinalaiset osaavat espanjaa, mutta puhuvat keskenään mieluimmin kiinaa. Kreolia kuulee myös, samoin kuin intiaanikieliä.

Kaupungin epämääräisyydestä huolimatta löysimme internet-kahvilan, missä saa käyttöönsä tietokoneen neljän dollarin tuntihintaan. Sateliittipuhelin ei taas vaihteeksi toimi. 

Torstai  2.4.1998 

Sijainti                          Sää                             Lämpötila (°C)

 Colon, Panama          aurinkoista, vähän pilviä          33  

Havaintoja

Siirrettiin vene pois matalasta kohdasta. Olimme jo nyt kölistä mudassa kiinni, jos olisimme vielä lastanneet veneen täyteen vettä, dieseliä ja ruokaa, emme olisi päässeet irti ilman hinaajaa! Nyt olemme toisessa laiturissa. Kulkeminen veneeseen ja veneestä pois on hankalampaa ja tässäkin tömähtää köli ajoittain pohjaan. Vettä ja sähköä on kuitenkin tarjolla, eivätkä jahtiklubin äänet kuulu.

Colonissa on 150 000 ja koko Panamassa 2,6 milj. asukasta. Panama on ollut Espanjan ja Kolumbian alaisuudessa. Itsenäisyyspäivä on 3.11.1903.    

 Perjantai 3.4.1998

Sijainti                          Sää                             Lämpötila (°C)

 Colon, Panama          aurinkoista, vähän pilviä          33  

Havaintoja

Sateliittipuhelimen antennin sisällä oleva osa on kuulemma hajonnut. Uusi tilalle saadaan Rhode Islandilta. Harmi vaan, että kaikesta meille tänne lähetetystä joutuu maksamaan 23 dollarin maksun (n. 130mk) ja tänne meille pitäisi tulla invertteri, näppäimistö ja antennin osa.

Istuimme taas internet-kahvilassa lähettelemässä e-maileja. Sitä pitävä kiinalaispariskunta on ystävällinen ja onneksi lapset osaavat englantia. Orrella istuvat papukaijat olivat unisia. Niitä kävi mies kauppaamassa 40 dollarin kappalehintaan.

Suunnittelimme San Blas- saarille lähtöä. Sinne purjehtii noin 12 tuntia, eikä pimeässä saa mennä liian lähelle saaria. Saaria ympäröi korallit, joita on jo vaikea huomata neljän jälkeen iltapäivällä, koska aurinko ei paista tarpeeksi korkealta. Karttoja meillä ei alueesta ole, pitää vain erottaa tummat korallit vaaleata pohjaa vasten.

Ranskalainen Alain on auttanut meitä monessa asiassa, hän tekee businestä tietty. Hän on ollut täällä vaimonsa Corinnen kanssa katamaranilla pari vuotta. He tekevät sharttereita Alainin firman lisäksi. Kun Panama alkaa kyllästyttää, he jatkavat matkaa Tyynellemerelle.  

Lauantai  4.4.1998

Sijainti                          Sää                             Lämpötila (°C)

 Colon, Panama          aurinkoista, vähän pilviä          33  

Havaintoja

  Leguaanit ovat hauskoja. Ne parveilevat veneen vieressä olevalla nurmikolla. Ne päästävät parinmetrin etäisyydelle ruuan toivossa ja pinkaisevat sitten veikeään juoksuun pyrstö heiluen. Äärimmäisessä hädässä he pakenevat laattojen alle, missä niillä on kotikolo. Nurmikossa on koloja. Niihin olen nähnyt pakenevan nyrkin kokoisen ravun. Sillä oli isot sakset ja pienet jalat. Vedessä mönkii sen pienempiä sukulaisia mutaa tonkien.

Tänä illalla ajattelimme lähteä San Blasseille. Haimme ruokaa ja dieseliä. Kaupungissa katselimme myös vaatteita, jotka ovat edullisempia kuin Trinidadissa. Luulen, että Trinidadin hinnat olivat aika lähellä Suomen hintoja. Täällä on varaa jo syödä pizzaakin, mikä Karibian alueella maksoi maltaita.

Lähdimme yhdeksän aikaan satamasta, mutta kun olimme päässeet aallonmurtajien toiselle puolelle moottori ei jaksanut puskea tuulta ja virtaa vastaan. Vaikka kaasu oli täysillä, ei kone ottanut kierroksia. Pettyneinä käännyimme takaisin.

Sunnuntai  5.4.1998

 Sijainti                          Sää                             Lämpötila (°C)

 Colon, Panama          aurinkoista, vähän pilviä          33  

Havaintoja

Päivä meni huilatessa. Moottorille ei voinut tehdä mitään ennen huomista. Joachim ja Antti kävivät jahtiklubin baarissa katselemassa rallikisoja. Reko luki kirjaa ja minä etsin tietoja Panamasta World Atlasista.

Panamalaisessa perheessä isä on perheen pää, naisen oletetaan hoitavan kodin ja lapset. Maaseuduilla parit saattavat asua ja tehdä lapsia yhdessä menemättä naimisiin. Kaupungeissa sitä vastoin ovat kirkkohäät yleisiä.

Panamalaisten ruokapöydässä tarjoillaan riisiä munien, kanan, sardiinien, lihan tai kalan kanssa. Chicha on suosittu juoma. Siinä on hedelmää, vettä ja sokeria.

Sunnuntai on panamalaisten vierailupäivä. Tuliaisia viedään, vaihdetaan kuulumiset joskus vaihdetaan pienet lahjat hyvän onnen jakamiseksi.

Panamalaiset pitävät pesäpallosta, jota tulee televisiosta melkein joka ilta. Jalkapallo ja nyrkkeily on myös suosittuja urheilulajeja, samoin koripallo. Vetoa lyödään hevoskilpailuissa, kukkotappeluissa ja lotossa. Tärkeä tapa rentoutua on istua kuistilla tai parvekkeella jutustellen ystävien ja vieraiden kanssa. Televisio ja elokuvat ovat myös suosittuja.

Koulutus on pakollista ja ilmaista kuusi vuotta. Yläasteet ovat yleensä suurimmissa kaupungeissa. Sen jälkeen nuoret voivat valita useista ammattikouluista tai mennä Panaman Yliopistoon tai pienempään Katoliseen Yliopistoon. Melkein kaikki osaavat lukea ja Panamassa ilmestyykin monta espanjankielistä sanomalehteä.

Maanantai  6.4.1998

Sijainti                          Sää                             Lämpötila (°C)

 Colon, Panama          aurinkoista, vähän pilviä          33  

Havaintoja

Reko roplasi Volvoa ja arveli, että suodattimet eivät toimi. Kävimme ostamassa uudet ja Reko vaihtoi ne. Kone kävi paremmin, ja arvelimme voivamme yrittää San Blasseja uudelleen.

Kävin terveyskeskuksessa, joka oli suhteellisen pieni klinikka Colonin keskustassa. Lääkäri oli heti saatavilla ja laboratorio auki. Tulokset sain parintunnin päästä. Niiden mukaan mitään tulehdusta ei ollut, mutta lääkäri määräsi pillereitä, jos vaikka tulee uusia oireita. Kerroin olevani purjeveneellä ja matkalla Tyynenmeren yli. Siitä innostuneena hän kysyi mitä muita lääkkeitä tarvitsisin. Niinpä sain reseptin myös penisilliineille ja pahoinvointipillereille. Lääkkeet ovat kalliita, mutta keskellä merta on kurja olla kipeänä.

Kävimme Colonin tullivapaalla alueella. Se on erillinen kaupunginosa, johon pääsee näyttämällä passia. Alueella on vain verovapaita tuotteita myyviä liikkeitä ja toimistoja, aivan kuin lentokentillä tai Ruotsin laivoilla. Kadut olivat siistejä ja ihmisiä vähemmän kuin muualla kaupungissa. En oikein ymmärrä alueen ideaa. Sieltä ei periaatteessa saa viedä mitään Panaman puolelle, sillä tuotteista ei ole maksettu veroa. Ulos mennessä saatetaan tarkastaa onko ostanut mitään, mutta jos on, niin ei myyjä osannut sanoa, mitä tapahtuu. Esimerkiksi korkealaatuisia kosmetiikkatuotteita myyvässä liikkeessä kaksi hyvin pukeutunutta tyttöä neuvoivat, että alin ostoraja on 300 dollaria, eli noin 1700 mk. Halutuista tavaroista tehdään tilaus, ja tavarat toimitetaan lentokentälle. Eli minulta jäi verovapaa rasvapurkki ostamatta. Reko osti vedenalaisen kameran. Myyjä kehotti ostamaan filmin sisälle ja ottamaan kuvia ennen ulos menemistä. Jos kysyvät jotain on vain oltava kunnon turisti, ja huono espanjan ja englannin puhuja. Kukaan ei kuitenkaan kiinnittänyt meihin mitään huomiota alueelta poistuessamme. Emme syyllistyneet rikokseen, sillä mehän lähdemme maasta, joskaan emme ihan heti.

No yritimme kuitenkin. Lähdimme yön tultua, muttemme ehtineet edes aallonmurtajille, kun tajusimme, ettei moottori ollut kunnossa. Pärryttelimme hetken satama-alueella moottoria kuunnellen kunnes se ylikuumeri. Palasimme omalle paikalle laiturissa. Harmi, olin jo ehtinyt toivoa näkeväni saarilla asuvat cuna-intiaanit.

Tiistai  7.4.1998

Sijainti                          Sää                             Lämpötila (°C)

 Colon, Panama          aurinkoista, vähän pilviä          33  

Havaintoja

 Paikallinen korjaaja Toni tuli katsomaa Volvoa. Hetken sen nakutusta ja sihinöitä kuunneltuaan hän arveli vian olevan ruiskutuspumpuissa. Reko avasi yhden, ja oikeassa Toni oli, sillä pumpun sisällä oleva jousi oli poikki. Sama juttu toisessakin, kolmas oli onneksi ehjä, jotta se voitaisiin ottaa malliksi. Panama Cityssä on osia myyvä liike, sinne sitten huomenna.

Kävimme kiinalaisessa kahvila-ruokalassa syömässä.Paikka ei ole kummoinen, mutta ruoka on edullista ja  myyjät ystävällisiä.   Muistaakseni kiinalaiset lausuvat ärrän tilalla ällän. Ilmankos en ymmärtänyt paljoakaan hänen espanjastaan, ja kommunikointi nauratti iloisenoloista kiinalaisnaista.  

Telkkarista pari kanavaa, tosin mustavalkoisena ja epäselvästi. Äänikuuluu huonosti, mutta jotain selvää saa, sillä osa ohjelmista on englanniksi. Amerikkalaisia sarjoja esitetään täällä amerikkalaisessa tukikohdassa palvelevien huvitukseksi. Oli mukava pitkästä aikaa katsoa Jay Leno showta.

Antillekin televisio on mukavaa ajanvietettä, hänellä kun on kuumetta, eikä oikein jaksa tehdä mitään. Antti kävi lääkärissä ottamassa penisiliinipiikin. Kuume laski, saa nähdä pysyykö poissa.

Alain kävi pelottelemassa, että jos  emme viimeistään huomenna peru kanavavarausta, joudumme maksamaan sakkoa. Yhtenä vaatimuksena kanavan läpimenemiseen on, että vene pystyy ylläpitämään viiden solmun vauhdin. Jos siis moottori on viallinen tai rikkoutuu keskellä kanavaa, sakotetaan siitäkin. Toisaalta jos nyt perumme, siirtyy ylitys ainakin viikolla.  

Keskiviikko  8.4.1998

Sijainti                          Sää                             Lämpötila (°C)

 Colon, Panama          aurinkoista, vähän pilviä          33  

Havaintoja

 Lähdimme Rekon kanssa seitsemän linja-autolla Panama Cityyn. Ajo kesti vajaat kaksi tuntia. Katselimme videolta amerikkalaista melkein roskaleffaa. Matkalla näimme pieniä taloja, joiden pihalla tai laitamilla kasvoi banaanipuita. Hiekka oli välillä ihan punaista. Korkeimmilta kohdilta näkymä avautui Gatum järvelle, joka on kanavan sulkujen välissä.

Läysimme Volvon osia myyvän liikkeen. Taksikuski oli ystävällinen ja soitti liikkeeseen ja kysyi ajo-ohjeita. Mekaanikko löysi yhdet jouset, jotka eivät olleet alkuperäiset, mutta arveli niiden kestävän. Antti soitti liikkeeseen ja tiedusteli pystymmekö menemään kanavasta läpi. Ei mekaanikko osannut sanoa toimisiko kone niillä. Puhelu katkesi, ja odottelimme hetken Antin soittoa, mutta kun sitä ei kuulunut jatkoimme matkaa. Kanavan peruutus jäi siten vähän hassusti Antin harteille. Kävimme syömässä ja kaupassa. Soittelimme Balboan jahtiklubille ja DHL ja TNT:lle vertin ja muiden lähetysten perään. Missään ei ollut mitään. Otimme taksin keskustaan.

Panama City on iso kaupunki. Leveät tiet, paljon liikennettä ja useita kauppakatuja. Kaikkialla oli siistiä ja rakennukset korkeita.

Hetken palloiltuamme kaupoissa, otimme taksin bussipysäkille. Halusimme ehtiä Colonin verottomalle alueelle ennen kuin se menisi viideltä kiinni. Motte-liikkeessä istui kaksi kaunista tyttöä, jotka ilmoittivat, että alin ostoraja on 300 dollaria ja tavarat kuljetetaan lentokentälle.  

Kun palasimme veneelle kuulimme, että Antti oli perunut kanavavarauksen. Ehkä hyvä niin. Reko nimittäin asensi uudet jouset, eikä moottori sittenkään oikein toiminut. Antillakin oli kuumetta ja päänsärky. Parempi olla kipeä täällä lähellä lääkäriä. Joachimin puolesta vain vähän harmitti. Hänen lentonsa Margaritalle on 15.4. Hän ei siis ehtisi nähdä kanavaa. Ehdotin, että hänen kannattaisi ilmottautua jollekin linjamieheksi. Näkisi kanaalin ja voisi tienata vähän rahaakin.

Torstai  9.4.1998

Sijainti                          Sää                             Lämpötila (°C)

 Colon, Panama          aurinkoista, vähän pilviä          33  

Havaintoja

Reko roplasi koko päivän moottoria. Pienestä se on kiinni. Ruiskupumppujen jouset olivat ok, mutta jotkut niissä olevien aukkojen pitää myös olla kohdallaan, muuten moottori ei toimi. Kaasu ei palaudu ja kierrokset nousevat. Vihdoin Reko arveli kaiken olevan kunnossa ja lähdimme kokeilemaan moottoria satama-alueelle. Ja hyvin toimi. Kaasu reagoi niinkuin pitääkin. Arvuuttelimme kuinka kauan olimme ajaneet viallisilla jousilla, ehkäpä jo Las Palmasista.

Antti on vielä kipeä. Makaa vaan ja katsoo telkkaria. Saattaa hyvinkin olla Dengue kuumetta.

Kirjoittelin Cuna intiaaneista ja tein lokikirjoja. Joachim auttoi Rekoa ja varmasti tunsi itsensä turhaksi. Olisi tietysti ollut kiva mennä kanavan läpi.

Perjantai  10.4.1998

Sijainti                                Sää            Lämpötila (°C)

 Colon, Panama                 pilvistä                 33  

Havaintoja

Kaupat ovat kiinni Pääsiäisen vuoksi. Muuten ei oikeastaa juhlaa huomaakaan. Panama on katolinen maa, mutta ei täällä kaupoissa tipuja eikä suklaamunia nää, narsisseista ja mämmistä puhumattakaan. Näppis lakkoilee ja Reko on yrittänyt saada sitä kuntoon. Onneksi macintosh toimii, sillä voin kirjoittaa lokikirjat, mutta sivujen luominen onnistuu vain toshiballa.

Etsittiin puhelinta Novan raportin tekoa varten. Hotellista olisi maksanut Suomeen soittaminen kolmelta minuutilta melkein 16 dollaria. Onneksi Cable ja Wireless oli auki ja sieltä ostimme puhelinkortin. Puhelinkopista soittaminen maksaa minuutilta vajaat neljä dollaria. Saimme Novan langan päähän ja annoimme hänelle numeron Cable ja Wirelessiin. Se oli eka oma raporttini. Kerroin Cuna-intiaaneista ja Teutari saa varmaan hikurin kun sen kuulee, sillä se on kuusi minuuttia pitkä, neljä on maksimi!.

Kävimme kiinalaisessa syömässä ja rulluttelimme veneelle.

Poliisit tulivat moottoripyörineen ja aseineen veneiden vierelle. En tiedä, oliko kyseessä normali partiokierros vai oliko veden äärellä viileämpää. Moottoripyöräparivaljakko on varmasti tehokas yhdistelmä. Etummainen ajaa ja takimmainen ampuu. He pystyvät puikkelehtimaan ketterästi liikenteen seassa ja suojanaan heillä oli lyijyliivit. Kaikill neljällä poliisilla oli haulikot ja revolverit. Antoivat ottaa kuvia ja lupasivat myydä Rekolle coltin panoksia. 50 ammuksen laatikko maksoi 28 dollaria. Kallista Rekon mielestä, mutta poliisit vakuuttivat, etteivät siviilit voi ostaa panoksia. Sovimme tapaamisesta maanantaina kolmen aikaan. 

Lauantai  11.4.1998

Sijainti                                Sää            Lämpötila (°C)

 Colon, Panama                 pilvistä                 33  

Havaintoja

Kaupat olivat auki, joten lähdimme viemään aiwaa korjattavaksi ja lukemaan sähköposteja. Vain verovapaalla alueella on aiwaliike, mutta tänään se oli kiinni. Tapasimme Joachimin ja menimme kiinalaiseen syömään. Vapaa päivänä lapsia parveili ruokapaikan sisällä ihmetellen rullaluistimia ja kerjäten rahaa. Omistaja ajoi heitä kiltisti pois, mutta vähän ajan päästä lapset tulivat takaisin. Ruokapaikassa ei ole ovea ja se toimii lounasmenetelmällä. Ruuat ovat esillä ja siitä voi valita mitä haluaa. Kanaa, kalanpäitä, keittoa tai erilaisia liha-vihannes sekoituksia.

Luulempa, että kiinalaiset ääntävät ärrän tilalla ällän. Ilmankos en aina ymmärrä. Kävimme vielä Rayssä ostoksilla ja ajoimme taksilla kotiin.

Dinkeilimme Alainin ja Corinnen katamaraanille. He tekevät sharttereita San Blas-saarille ja ovat kirjoittaneet kirjan cunaintiaaneista. He ovat mielenkiintoisia ihmisiä, kuten Alain ja Corinnekin.  

Sunnuntai  12.4.1998

Sijainti                          Sää                             Lämpötila (°C)

 Colon, Panama          aurinkoista, vähän pilviä          33  

Havaintoja

Ajoimme Colonin satamaa vastapäätä olevalla joen suulla. Vesi oli sameata, pohjaa ei näkynyt. Ankkuroimme joen suulle ja laskimme jollan vesille. Antti jäi sairastamaan veneelle kun me Joachimin ja Rekon kanssa jatkoimme syvemmälle metsään jokivartta pitkin. Magrovemetsän puiden juuret ovat kuin alaspäin kasvavia oksia. Runko on käsivarsi ja juuret sormia, jotka sojottavat alas veteen ja joiden päät ovat vedessä. Juuret olivat vahvoja ja ne risteilivät muodostaen juurimaton, jonka päällä uskalsi kävellä. Kulkureittinä juuria käyttivät myös vedestä nousevat pienet ravut. Niillä oli pienet sakset ja ne muistuttivat hämähäkkejä. Alitimme matalan sillan. Sen alla majailivat lepakot. Ne ilmeisesti häiriintyivät meistä kun lentelivät edestakaisin pyrähdellen kattoon roikkumaan. Pelkäsimme niiden hyökkäävän. Silta antoi turvapaikan myös ampiaisille, jotka olivat tehneet pesiä sen kupeeseen.

Onneksi ne eivät olleet meistä kiinnostuneita, vaan pääsimme jatkamaan matkaa. Joki kuitenkin kapeni ja puiden oksat kurottivat veteen estäen etenemisen. Käännyimme takaisin. Vesi oli tummaa ja varsinkin sillan luona, jonka yli meni autotie, vesi näytti likaiselle.

Sousimme takaisin veneelle. Kävimme Rekon kanssa snorkkeloimassa rannassa. Näkyvyys oli huono, mutta olihan siellä jonkinlaista korallia ja vähän väriä. Kalojakin siellä täällä. Laitoimme sukellusvehkeet valmiiksi. Joachim lainasi Antin pctä, pulloa ja regulaattoria. Joachim sukelsi ensimmäistä kertaa ja vielä sumeassa vedessä. Emme menneet syvälle, mutta kyllä se sukelluksesta kävi. Yksi sammakkokala huilasi kiven päällä. Ei meinannut liikkua, vaikka kuinka heiluttelin kättäni sen ylöpuolella. Joachim selviytyi hyvin ekasta sukelluksestaan, vaikka valittikin, että oli vaikea pysyä samassa syvyydessä.

Maanantai  13.4.1998

Sijainti                          Sää                             Lämpötila (°C)

 Colon, Panama          aurinkoista, vähän pilviä          33  

Havaintoja

Saimme tietää, että menisimme läpi kanavan huomen aamulla puoli viideltä. Tuli kiire käydä verottomalla alueella ostamassa juomiset ja hoitaa muut juoksevat asiat ennen lähtöä. Mottesta ostimme oluet ja mulle rasvaa. Rahaa meni ja tuli jälkeenpäin huono omatunto. Toisaalta kalja on juomista pasifikille, ja jos minä nyt niiden rasvojen avulla pysyn kauniinpana niin hyvä. Saivat vielä järjestettyä kotiinkuljetuksen täksi päiväksi.

Anttikin tunsi olonsa paremmaksi yli viikon sairastelun jälkeen. Joachimkin oli hyvällä tuulella kun tiesi pääsevänsä kanaalin läpi, ainakin osan matkaa. Reko jäi etsimään aiwahuoltoa ja minä lähdin viemään passit veneelle. Arvelimme niitä tarvittavan uloskirjottautumisessa. Emme olleet ehtineet kolmen treffeille poliisien kanssa, mutta he parveilivat veneen ympärillä. He eivät kuitenkaan tulleet puhumaan minulle, joten ajattelin, että antaa olla. Ehkä ei ollut kovin sallittua ostaa ammuksia poliiseilta, eikä varmasti heille ollut sallittua myydä aseita.He hakivat dieseliä ja laittoivat venettä kuntoon.

Kävimme vielä kaupassa ruokaostoksilla. Indy tuli veneeseen ja kävimme kaikki nukkumaan sillä herätys oli puoli neljältä, sillä puoli viideltä piti olla kanavan suulla.  

Tiistai  14.4.1998

Sijainti                          Sää                             Lämpötila (°C)

Panaman kanava          aurinkoista                           33  

Havaintoja

Pilotti tuli veneeseen vasta seitsemältä. Hän oli nuoren oloinen panamalaismies nimeltä Eric. Radiopuhelimella hän keskusteli kolmen muun pilotin sekä sulunvalvontakeskuksen kanssa. Samaan aikaan meidän kanssamme oli menossa kolme muuta purjevenettä, iso katamaraaniristeilijä ja valtava täydessä lastissa oleva konttilaiva. Purjeveneissä jokaisessa oli oma pilotti sekä keskimmäisessä veneessä vielä pääpilotti. Lähellä Gatumin sulkua (Gatum locks) kolme purjevenettä sidotiin yhteen, niin että suurin oli keskellä. Renata sidottiin Bimbimbin vasemmalle puolelle. Olimme kuin iso trimaraani jota ohjailtiin keskimmäisestä veneestä tai laitimmaisten moottoreilla.

Konttilaivaa oli auttamassa pieniä puskuriveneitä. Sen ahtautuessa sulun suulle, ei reunoille jäänyt puolta metriä enempää tilaa. Iso alus ei saanut käyttää omia moottoreitaan, sillä vauhti olisi saattanut nousta vaarallisen suureksi. Puskuriveneet työnsivät sitä sivuilta ja perästä ohjaten sitä sulkua kohti. Konttilaivan lastina oli noin 600 konttia ja Ericin mukaan se saattaa painaa
30 000 tonnia.

Neljäs purjevene kiinnitettiin yhteen tällaiseen puskuriveneeseen. Sulun reunoilta heittivät miehet apinaköydet, eli narut joihin sidoimme omat köytemme ja jotka he sitten vetivät rannalle ja sitoivat kiinni. Suuret portit sulkeutuivat ja veden pinta alkoi nousta. Köysimiesten (meillä Joachim ja Indy) tehtävänä laitimmaisissa veneissä oli pitää narut tiukalla. Järven vesi tulvi omalla painollaan sulun pohjassa olevista suurista reijistä. Tulviva vesi nostatti pyörteitä ja jopa viiden solmun virran. Laitaan kiinnitettyen köysien piti olla tiukalla, että pysyisimme sulun keskellä. Vesi nousi noin kymmenen metriä ja luukut seuraavalle tasolle aukenivat. Köydet irroitettiin ja laidoilla olevat kypäräpäiset apinamiehet kävelivät köydet käsissä. Pikku purjevene irroitettiin puskuriveneestä ja se meni meidän edellämme. Aikaisemmin oli purjeveneet pidetty puskuriveneessä kiinni, mutta siitä käytännöstä luovuttiin, kun puskuriveneen moottori meni epäkuntoon ja rusensi vahingossa siinä kiinni olleen purkkarin seinää vasten.

Konttilaivaa hinasivat ja hidastivat sulun reunoilla kiskoja myöten menevät veturit. Alus oli kiinnitetty näihin verureihin usealla teräsvaijerilla, joita löysättiin ja kiristettiin tarpeen mukaan. Kun kaikki olivat ajaneet samalle tasolle portit suljettiin ja alukset kiinnitettiin odottamaan porttien sulkeutumista ja vede

Kolmas taso olikin sitten Gatum-järvi, joka johtaisi Tyynenmeren puoleisille suluille.Kaiken kaikkiaan olimme nousseet noin 30 metriä merenpinnan yläpuolelle. Purjeveneet irroitettiin puskuriveneestä ja meidät toisistamme. Järvellä näkyi puita pohjasta töröttämässä. Ne olivat aikoinaan kanavaa rakennettaessa veden alle jääneen metsän puiden latvoja. Tavallisesti niitä ei näy, mutta nyt El Niñon vaikutuksesta veden pinta on laskenut, Jos sateita ei pian tule, voi jävi käydä paikoittain niin matalaksi, ettei isommat alukset pääse läpi. Jo nyt on rajoitettu sulkujen liikennettä, sill joka kerta kun portit aukaistaan merelle, järvestä katoaa vettä.

Pilottimme Eric kyseli radiopuhelimella pääsisimmekö läpi yhdessä päivässä. Olemme selittäneet hänelle Joachimin tilanteen. Joachimin pitäisi olla keskiviikkona iltapäivällä kolmen aikaan lentokentällä. Jos pääsisimme jatkamaan vasta huomenna meillä olisi yksi köysimies vähemmän. Meidän pettymykseski läpimeno siirtyi huomiseksi.Ankkuroimme Gamboa-joen lähelle ja pilottivene tuli hakemaan Erikin. Olimme nukkuneet huonosti koko yön, joten kävimme nukkumaan välittämättä krokotiileista, joita kuulemma joen suulla saalistaa. 

Keskiviikko  15.4.1998

Sijainti                          Sää                             Lämpötila (°C)

Panama kanava          aurinkoista                             33  

Havaintoja

 Joachim lähti aamulla yhdeksän aikoihin rinkat selässä. Antti saattoi hänet jollalla linja-autolle. Nyt sitten totutellaan kolmistaan oloon.

Kahdentoista aikaan tuli pilotti Miguel veneeseen, samoin kuin muihinkin purjeveneisiin, ja saatoimme jatkaa matkaa. Väylä kapeni kapenemistaan ja reittipoijujen lisäksi oli maalle pystytetty linjatauluja ja majakoita kulkua helpottamaan.

Petro Miguel sululla veneet liitettiin taas yhteen, paisi neljäs purjevene, joka sai matkata yksin ilman puskuriveneen apua. Se kuulemma sidottaisiin reunaan kiinni pyörteiden ajaksi. Valtava oslolainen risteilijä Rhapsody of the Sea oli toisella puolella sulkua ja perässämme sitä huomattavasti pienempi konttilaiva Beija-Flor (Kaunis kukka).

Kaikki tapahtui samassa järjestyksessä, köysien heitot, kiinnittymiset ja porttien avautumiset. Ainoa ero oli se, että nyt oltiin laskeutumassa Tyynenmeren tasolle, joten vedenpintaa laskettiin kolme kertaa kolmekymmentä metriä. Petro Miguel sulku johtaa Miraflores-järvelle, josta pienen ajomatkan jälkeen tullaan Miraflores-suluille, joita on kaksi.

Käysimiesten tehtävänä veden laskiessa oli löysätä niitä tarpeen mukaan. Miguel kertoi, että joskus on jäänyt köyteen solmu ja se oli kiristynyt niin, että vene oli kallistunu. Lopulta naru oli paukahtaen katkennut ja venekolmikko vaarassa ajautua päin reunaa. Useimmiten tilanteet on saatu hallittua, mutta huonostikin voi käydä. Bimbimbin kapteeni kertoi, että heidän mennessään kanavasta läpi vuonna -82, oli keulaan tullut iso reikä, kun siihen oli toinen vene törmännyt.

Laidoilla työskentelevät miehetkään eivät aina ole turvassa. Veturissa istunut mies ei ollut huomannut ison laivan uloketta, joka lähestyi vedenpinnan laskiessa. Uloke oli estänyt ulospääsyn ja litistänyt miehen.

Tyynimeri avautui edessämme ja oslolaisen risteilijän kansilta vilkuteltiin. Miguel arveli, että hänelle, mutta luulen norjalaisten matkustajien tervehtineen toisia pohjoismaalaisia.

Veneet irrotettiin taas toisistaan ja jatkoimme vähän matkaa kunnes pilottia tultiin hakemaan.  Ankkuroimme Balboa Yacht Clubin edustalle.

Lähdimme Indyn kanssa samalla taksilla Panama Cityyn. Saatoimme hänet Coloniin palavaan linja-autoon.

Torstai  16.4.1998 - Torstai 23.4.1998

Sijainti                              

Balboa, Panama             

Havaintoja

Panama City

Panama Cityssä näkee amerikkalaisten vaikutuksen, hehän ovat isännöineen Panaman kanavaa sen valmistumisesta asti. Noin vuosi sitten sen liikennöinti luovutettiin Panaman hallitukselle. Lopullisesti kanava siirtyy panamalaisille vuonna 1999, jolloin myös amerikkalaisten tukikohta lakkautetaan.

Panama Cityn keskustassa on suuria pilvenpiirtäjiä, hotelleja ja asuntoja. Aivan parin kilometrin päässä pilvenpiirtäjistä sijaitsevat slummit. Kaupunki on todellinen vastakohtien maailma. Maille on hyvin tarkkaan kerrottu mille alueille saa mennä ja kehoitettu välttämään busseja. Tosin Colon, josta tulimme oli kuulemma kaikkein vaarallisin kaupunki, jonne monet panamalaisetkaa eivät mielellään mene.

Meillä ei kylläkään ole ollut ongelmia. Olemme sompailleet takseilla ja busseilla joka päivä edes taas kaiken maailman osia metsästäen. Yhtenä päivänä etsimme hebatiittirokotusta ja kettinkiä ja toisena tietokoneliikkeitä ja internetkahvilaa. Kaikkea yleensä löytyy, kun jaksaa selittää viittoen englanniksi ja muutamalla sanalla espanjaa. Joskus tuntuu, että olisi sama vaikka puhuisi suomea.

El Niño

Olemme ensimmäistä kertaa kuulleet El Niñon todellisista vaikutuksesta. El Niñolla on aikaisemmin tarkoitettu virtaa, joka vaikuttaa Etelä-Amerikan länsirannikolla joulunaikoihin. Siitä sen nimikin El Niño (espanjaksi lapsi) ja viittaa Jeesus-lapseen. Nykyään El Niñoon liitetään kaikki virran aiheuttamat säätilahäiriöt. El Niñon aikana pasaatituulet Tyynellämerellä heikkenevät ja jopa kääntyvät päinvastaisiksi. Länsi- ja itä-Tyynenmeren säätilat saattavat muuttua niin, että Kaakkois-Aasiassa on sateiden sijasta kuivaa ja Etelä-Amerikan korkean ilmanpaineen alueella tulee rankkoja sateita.

Täällä Panamassa on nyt kuitenkin kuivaa, vaikka pitäisi olla sadekausi. Panaman kanavan järvien vedenpinta on laskenut niin paljon, että kanavan liikennöintiä on jouduttu rajottamaan. Jokainen sulkujen aukaisu vie vettä järvistä Tyynellemerelle ja Atlanttiin. Joissa, jotka pyörittävät sähkövoimaloita on niin vähän vettä, että sähköt katkaistaan kahdeksi tunniksi päivittäin. Nurmikkoa ei saa kastella keskipäivällä ja taloissa, joissa on parillinen numero, saavat käyttää vettä kasteluun vain parillisina päivinä ja parittomat parittomina päivinä.

Galapagossaarilla on veden lämpötila 10°C yli normaalin ja Equadorissa sataa kaatamalla. Nämä sateet huuhtovat vuorilta roskia ja puita veteen. Eräs purjehtija kertoi nähneensä saaren paikassa, jossa sitä ei kartan mukaan pitänyt olla. Mentyään lähemmäksi hän huomasi saaren olevan kelluva maakappale, jossa kasvoi kolme suurta puuta. El Niñon vaikutusten pitäisi kohta heiketä ja tuulten muuttua normaaleiksi.

Balboa Yacht Club

Balboan pursiseura sijaitsee kolmikerroksisen puurakennuksen alakerrassa. Ylimmät kerrokset ovat kuin taistelun jäljiltä, ja varmaan ovatkin. Laskuvesi Tyynenmeren puolella on kuusi metriä. Veneet ovat ankkurissa kaukana kanavan suulla. Maihin kuljetaan vesitakseilla, joita kutsutaan tööttäilemällä tai valoja vilkuttamalla. Aivan vierestä menevät valtavat alukset, suurimpien ollessa Panamax-luokkaa, siis niin suuria kuin nyt kanavaa mahtuu, siis
n.30x300 metriä. Edessämme on kanavan ylittävä silta, jolla on ainoa Pohjois- ja Etelä-Amerikan yhdistävä tie.                                                                                                                                         Reko

Perjantai 24.4.1998 - Torstai 30.4.1998

Sijainti                              

Balboa, Panama             

Havaintoja                             

Sateliittipuhelin

Sateliittipuhelimen osaa odottelimme kuukauden. Road Islandin kaveri ei ollut kertonut meille, että tarvitsevat luottokortin numeron ennen kuin voivat mitään lähettää. Emme tienneet että, Panamassa oli muutettu kaikkia puhelinnumeroja, ja siitä syystä hän ei ollut saanut meihin yhteyttä faxilla. Kun vihdoin saimme asian järjestykseen osa tuli parissa päivässä. Sen kävi mies veneellä asentamassa ja nyt puhelimella voi ainakin soittaa, datapuhelut eivät vielä ole menneet läpi.

Kouluvierailu

Kävimme St. Maryn yksityisessä koulussa. Noin 900 oppilaan koulu on kaksikielinen, osa opettajista opettaa vain englanniksi ja käytävän seinillä oli espanjankielisiä ryhmätöitä. Kansainvälinen koulu on erikseen, mutta täälläkin oppilaina on mm. kiinalaisia, eurooppalaisia ja länsi-intialaisia. Koulunkäynti aloitetaan neljävuotiaina. Lapsilla on koulupuvut, mutta perjantaina saivat kaikki pukeutua koulun T-paitaan ja farkkuihin. Kävimme tietokoneluokassa, jossa oli monta konetta, ja parissa ensimmäisen asteen luokassa, jossa oli iloinen loppuviikon tunnelma. Koulussa on lukukausi loppumaisillaan, ja odotetaan lähestyvää kesälomaa.

Koulun osoite on:    Colegio St. Mary
                               BOX 222
                               Balboa, Rep. of Panama
Sähköpostiosoite:   reylati@sinfo.net


Energian säästöä?

Sateita on jo tullut, joinain päivinä on satanut niin rankasti, että tiet Colonissa olivat tulvineet. Atlantin puolella on vuotuinen sademäärä puolet suurempi kuin Tyynenmeren puolella. Melkein joka päivä on ripottanut vähän, niin että on täytynyt varmuuden vuoksi sulkea veneen kaikki ikkunat lähtiessä.Taivas on harmaa, mutta ei ainakaan ole niin kuumaa. Vettä säännöstellään vielä ja päivittäiset sähkökatkokset haittaavat esim. internet-kahvilan toimintaa.
Se on kiinni joka päivä kahdesta neljään. Siihen aikaan on El Doradon alueen vuoro olla ilman sähköä ja ostoskeskuksessa on armoton pärinä, kun käytävillä, kauppojen edustoilla generaattorit käyvät. Kaikissa liikkeissä on jonkinlainen ilmastointi, joissakin on niin kylmä, että kesävaatteissa on iho kananlihalla ja pitää käydä ulkona lämmittelemässä. Luulenpa, että säästyisi energiaa, jos termostaatit laitettaisiin edes vähän lämpöisemmälle.

Ennen lähtöä

Valmistelemme vielä pari päivää Galapagokselle lähtemistä. Reko ja Antti pähkäilevät multistate regulatorin asentamisen kanssa. Ohjeet eivät kerro mihin mikäkin piuha yhdistetään. Kunhan se saadaan kuntoon, voimme keskittyä ruokaostosten tekoon ja veneen muuhun varustamiseen.                               Sanna